Tři měsíce, tři autorská čtení, tři setkání s autory knih o lidech, jimž je hudba vším. A také tři různé kombinace čtení a hudebního doprovodu. Tak bude pokračovat série autorských čtení, kterou připravujeme s podporou firmy Ton a města Bystřice pod Hostýnem.

pátek 13. září bude číst v bystřické Vile Thonet Iva Hadj Moussa z románu Těžké duše. Román  o čtveřici kamarádů, kteří se na prahu padesátky rozhodnou pro reunion své heavymetalové kapely dostane na čtení svůj hudební doprovod – spolu s Hadj Moussou ho v metalovém duchu připravuje violoncellista Josef Klíč, koncertní mistr Národního divadla v Brně.

Na říjnovém čtení v Tonu (18. října) představí Milena Štráfeldová svůj dokuromán Friedrich řečený Bedřich. Bedřicha Smetanu v něm ukazuje jako člověka od mládí oddaného hudbě, velmi ambiciózního a v mnohém také nesnesitelného pro své okolí. Hudební doprovod obstará bystřický rodák, hudební skladatel Jiří Hradil, který zkomponoval původní hudbu k expozici v rodném domě Bedřicha Smetany v Litomyšli.

V sobotu 9. listopadu uvede v sále bystřické Zámecké konírny svou novinku hudební publicista Pavel Klusák. V titulu Suchý & Šlitr. Semafor 1959—1969 naváže na publikaci Gott. Československý příběh, která se stala jedním z knižních hitů roku 2021. I v novince se bude věnovat hudbě, kterou mají Češi naposlouchanou od narození. Klusák bude během bystřického večera pouštět a komentovat písně i filmové ukázky.

Hudební téma se nám poskládalo mimoděk. S největším předstihem jsme si vyhlídli Pavla Klusáka, ačkoli jeho kniha nakonec vyjde jako poslední. Těžké duše se nám líbily jako svým způsobem humoristický román – těch jsme v našem programu moc neměli. Se dvěma ‚hudebními‘ knihami už pak byla škoda nepřidat třetí, navíc ne náhodou smetanovskou ve smetanovském roce. Chceme v Bystřici prezentovat nejaktuálnější českou literaturu – všechny tři podzimní tituly vyšly letos či teprve vyjdou.

„Ton chce v Bystřici podporovat místní kulturu a společenský život,“ shrnuje Hana Chovancová důvody spolupráce firmy Ton a spolku Kulturák. „Autorská čtení nejsou sice až tak obvyklou součástí kulturního programu měst velikosti Bystřice, přesto veříme, že má smysl tuhle snahu podpořit a pracovat společně na tom, aby se mezi lidmi rozneslo, že se jedná o večery, které si může užít knihomol, příležitostný čtenář nebo i někdo, kdo si více než knížky užije třeba muziku nebo jen rozhovor se zajímavým člověkem.“

sdílaj