Potkají se pankáč, tanečnice v kroji, kostelník, hudební vědkyně, turista a spousta dětí… Zní to možná jako začátek vtipu, nicméně přesně taková setkání dokáže zprostředkovat Sušil happening, který letos již pošesté vyrazí z Bystřice pod Hostýnem na Svatý Hostýn v sobotu 1. 6. po obědě.

„František Sušil, který v Bystřici 31. 5. 1868 zemřel, byl mužem mnoha pro tehdejší společnost důležitých aktivit. Happeningem připomínáme hlavně jeho význam pro uchování písní, které se v jeho době na Moravě zpívaly. Díky němu se k těm písním vrací i více než 150 let po vydání jeho sbírek ohromná spousta lidí,“ říká Pavel Kubaník z místního pořádajícího spolku Kulturák.

Sušil se do Bystřice přijel léčit s plicní chorobou, jeho snem bylo ještě jednou vyjít na Hostýn. To se mu už na sklonku jara 1868 nepodařilo. Od roku 2019 tuto vysněnou pouť provádějí za pátera Sušila právě účastníci Sušil happeningu. A zvou si k tomu lidové muziky, které jim hrají cestou. Letos to bude ženský sbor Čečera ze Starého Hrozenkova a legendární Slovácký krúžek z Brna.

„Myšlenka vznikla na oslavě narozenin. Na papírový tácek po špekáčku jsme nad ránem sepsali manifest volající po hudební připomínce Sušila a důstojném využití ruiny domku, ve kterém Sušil zemřel. Happening se koná, ruina ale zatím stále zůstává ruinou,“ glosuje vývoj jeden z autorů myšlenky Tomáš Hradil a zároveň dodává, že i díky happeningu jsou představitelé města otevřeni k veřejné a zároveň odborné debatě o dalším osudu domku.

Na organizaci happeningu se podílí i Tomášův bratr, klavírista a hudební skladatel, člen Hrubé Hudby a donedávna i TataBojs, Jiří Hradil: „Sušil happening není koncert ani festival. Hudebníci a posluchači jsou zde mnohem více jedna skupina. Na poslední ročníky připravujeme zpěvník a účastníci se rozhodně nestydí zazpívat si spolu,“ popisuje atmosféru happeningu Jura Hradil.

Někteří účastníci již Sušil happening překřtili na „sušilovská pouť“ – cílem happeningu je ostatně vyhlášené moravské poutní místo, kde se zpívá i hraje uvnitř baziliky anebo na lávce mezi věžemi. Na hostýnském veřejném tábořišti u hostince Ovčárna také od minulého ročníku probíhá kolem ohně hudecká noc, do které se zpěvem i hrou může zapojit každý sušilovský poutník.

„Když se František Sušil v květnu 1868 pokoušel pod úpatím staroslavného Hostýna uzdravit, nebylo mu to už dopřáno. Ovšem onoho dne vyrazily z Bystřice základní kámen i voda na maltu k položení kamenů do základů Národního divadla v Praze. A jak se může každý přesvědčit, v pořádku dorazily,“ říká Ladislav Čumba, učitel češtiny, spisovatel a tradiční průvodce, který sušilovskou pouť obohacuje o kulturně historické glosy.

„Sušil sice na horu nevystoupil. Rádi za něj ale toto putování každoročně dokončíme,“ uzavírá pozvánku k happeningu Tomáš Hradil.

Sušil happening #6, sobota 1. 6. od 13.30
Setkání poutníků a úvodní proslovy 13.30, Sušilova 25, Bystřice p. H. | Začátek výstupu 14:00 | První výškový tábor v hospodě U Nováků 15:00 | Vrcholová hudecká noc s občerstvením od 18:00 | Vývoz unavených na Hostýn od hospody U Nováků a svoz unavených z Hostýna zajištěn do 24:00 

sdílaj