29/01/2021

V minulém vydání zpravodaje Chvalčov oznamuje naše rubrika chyběla, a tak jsme promeškali ten správný okamžik pro bilanci roku 2020. Nyní tedy jen zcela ve zkratce – ačkoli šlo cokoli kulturního provozovat sotva šest měsíců z roku, spolek Kulturák připravil nejen 13 večerů v kině (některé z nich s hosty nebo jiným doprovodným programem), ale také čtení, koncerty, happenning, poslechový pořad a dílnu malování v plenéru. Další chystané akce jsme již museli zrušit. Celkem jsme přichystali program na dvacet dní v oněch zhruba 24 týdnech minulého roku, kdy něco dělat šlo. Na Chvalčov díky nám zavítala oceňovaná horňácká muzika Petra Mičky, držitel letošní Magnesie litery za literární objev roku Vratislav Kadlec, jedna z hlavních protagonistek nejnavštěvovanějšého českého dokumentu všech dob (V síti) Tereza Těžká, herec a v poslední době i populární food blogger Lukáš Hejlík a někteří další. A také desítky nebo možná stovky lidí, kteří jinak na Bystřicko za kulturou nezajíždějí.

Ve spolku nyní především budujeme vlastní stránky kulturak.org, které poslouží jednak jako archiv spolkových akcí (pokud bychom započítali vše organizované skrze iniciativu Kultura za pade, která započala ještě pár let před vznikem spolku, bude jich v archivu již teď přes 70), jednak jako jeden z informačních kanálů (zejména pro sezóny letního kina), který může posloužit především divákům bez sociálních sítí.

O plánech na samotné akce se není potřeba více rozepisovat – existují, ale situace je příliš proměnlivá na to, aby je šlo brát příliš vážně. Lepší v tuto chvíli bude držet se rady Smrtky z Cimrmanova Posla z Liptákova a raději „ani nenaznačovat“.

Abych ale přeci jen napsal o něčem budoucím, lze zmínit pomalu se rozbíhající práce na architektonickém návrhu pro areál pod Kozincem. Ateliér S97A, toho času jediný dodavatel architektonických návrhů pro Chvalčov, převzal naše skicy (prezentované ve Zpravodaji již dříve), na jejichž základě rozvíjí vlastní návrh a debatuje o něm se zástupci obce a skrze mé zastoupení také se členy spolku Kulturák. Základem návrhu má být myšlenka vytvoření nejnutnějšího zázemí pro současné kulturní dění na louce pod Kozincem a zároveň minimální zásah do charakteru místa. Asi tušíte, že se jedná o lehce protichůdné požadavky, které je třeba vyvážit. O podobě místa již v tuto chvíli nerozhodujeme sami coby hlavní organizátoři akcí pod Kozincem – musí dojít ke kompromisu minimálně tří stran (studio, zástupci obce, zástupci spolku). Pokud ovšem máte sami představu, k jakému účelu byste v budoucnu mohli areál využívat nebo jaký druh aktivit byste zde mohli provozovat (v mezidobí jsme s tímto oslovili také chvalčovskou školu a klub Domino), napište na mail pavelkubanik()seznam.cz nebo na mail pana místostarosty Chlápka a vaše podněty se do výsledného návrhu mohou promítnout.

Je ale třeba připomenout, že zde píšu pouze o návrhu, nikoli realizaci. Mezi jedním a druhým stojí řada nutných kroků a rozhodnutí a existence návrhu rozhodně nezaručuje budoucí realizaci. Vzpomeňme, že za posledních třicet let vznikly minimálně dva nápady na využití stejného místa – po jednom zbyla podezdívka po obvodu louky, po druhém tablo u vstupu do obecního úřadu. Současné zadání má alespoň podle reakcí členů zastupitelstva prozatím podporu, ale jsme teprve na začátku. Doufejme, že v době, kdy se nad hotovým návrhem bude diskutovat o financování, nebude již překážkou obecný zákaz shromažďování.

sdílaj