28/07/2020

1. Tento způsob léta…

Když se nás zkraje června ptala novinářka Kroměřížského deníku, nakolik podle nás ovlivní koronavirová situace provoz letního kina, odpověděli jsme, že ne více než déšť. Pár hezkých dní na konci jara stačilo tak akorát na to, abychom areál připravili pro další sezónu, ale deště bylo již tehdy dost. Již během minulých (v porovnání s letoškem) slunečných sezón jsme tušili, že nějaká propršená může klidně přijít. A přišla.

Zahájili jsme ji stylově filmem Rozmarné léto (těsně před filmem nám kroupy a liják vstoupily do vaření gulášů – tímto smekáme před lehkostí, s jakou se s tím kuchaři u ohniště srovnali), následné představení (Chlap na střídačku) jsme museli zrušit kvůli zcela podmáčené louce a hrozbě dalšího deště, z dalšího filmu nám většina publika utekla i s dětmi po krátké bouřce uprostřed (Ježka Sonica jsme ale pro pár statečných vytrvalců dohráli), do projekce akčních Mizerů vstoupil drobný, leč s vytrvalostí sílící déšť těsně před začátkem a způsobil i výpadek proudu ke konci. Podmáčený terén a nejisté počasí byly příčinou pro zrušení charitativního běhu kolem kina a celkem skromné účasti na doprovodném programu k běhu (komediální divadelní sprint životem nejrychlejšího muže planety Usaina Bolta v podání Lukáše Hejlíka a Alana Novotného). Další ulicha nás donutila k přeložení dvojprogramu Limonádový Joe / Tenkrát na západě a přeložení na další den možná vedlo k poměrně malé návštěvě. Tolik bilance ke konci července. Díky všem, kteří do kina zajdou i přesto, že počasí v den projekce není ideální. Vážíme si toho.

Když ale déšť náhodou nehrozil, kinu se dařilo. Ve chvíli, kdy tento text píšu, se jednalo o dva večery z osmi. Velký zájem například vzbudil dokument V síti, na který i přes čtvrteční termín přišlo 200 návštěvníků. Jedna z protagonistek dokumentu, herečka Tereza Těžká, kterou jsme na projekci pozvali, pak debatovala s diváky o svých zkušenostech déle než hodinu a půl.

Čtvrtý ročník letního kina se zatím odehrává ve znamení letošního úvodního filmu. Srpen je ale před námi. A třeba se ještě sezóna překlopí v další dobrou. Budeme rádi, když zajdete.

2. První rok s Chvalčovským kelímkem

Na konci června 2019 jsme rozjeli hithitovou kampaň s názvem „Chvalčovský kelímek“. Do měsíce se díky 126 drobným i velmi štědrým přispěvatelům podařilo vybrat prostředky na nákup 500 vratných kelímků a gastromyčky na jejich rychlé mytí. Na konci července 2019 jsme pustili kelímky do oběhu. Jakou máme zatím zkušenost?

A) Za dobu užívání bysme nakoupili a vyhodili více než 2000 jednorázových kelímků. Nemuseli jsme, vystačíme si s tím, co máme;
B) Lidé kelímky vrací i bez záloh, zatím se nám ztratilo naprosté minimum, je ale potřeba to divákům připomínat, zvláště když se snažíme nalákat i lidi, kteří u nás ještě nebyli;
C) Z dalších místních pořadatelů si chvalčovský kelímek zatím nikdo neosvojil. Kromě zimních plesů a pár podzimních fotbalů ostatně mnoho akcí nebylo. Přenést užívání vratných kelímků mimo areál kina je další věc, kterou chceme testovat. Pokud pořádáte akci, na které používáte jednorázové kelímky, budeme rádi, když s námi prubnete možnosti vratné varianty. Bez vaší iniciativy se to nyní neobejde.

3. Malování, hudba, divadlo

Letní kino je sice vlajkovou lodí našeho spolku, jak ale pečliví čtenáři tohoto magazínu vědí, spolek se činí i na jiných kulturních polích. A hledá další. Od 21. do 23. 8. nabízíme všem výtvarnou dílnu Chvalčovský plenér, ve které vám výtvarná pedagožka Kamila Kulhavá poradí, jak na papír zachytit okolní krajinu. Skupinka lidí se společným zájmem bude tři dny chodit kolem Chvalčova, kreslit na pařezu a bavit se o tom, jak se dílo daří. Nic více, nic méně. Pokud se chcete připojit, ozvěte se iniciátorce Plenéru na její mail kamila.kulhava@gmail.com. Počítáme i s naprostými začátečníky, nebojte!

V sobotu 12. 9. uspořádáme již třetí Festiválek pod Kozincem s podtitulem Hudba zblízka. Nejenže uslyšíte kapely a interprety naživo, tedy zblízka, ale naší ambicí je dát prostor autorským muzikantům z blízkého okolí – a posluchačům pak možnost seznámit se s pestrostí okolní scény. Letos zahrají Los Perdidos (Holešov), Sigmund Fluid (Kroměříž), Check Da Skills (Valmez), Chorobopop (Rožnov p/R), Lee (Olomouc), s kytarou, krabičkami a zpěvem bude programu předskakovat bystřický Kuba Tichý.

Od listopadu plánujeme podniknout první krůčky směřující ke stálejšímu divadelnímu programu ve chvalčovském kulturáku. Vše se ale teprve klube a dá práci dotlačit vše k realizaci. Ve spolupráci s Vlaďkou Dvořákovou, která pracovala pro zlínské i ostravské divadlo, sestavujeme výběr nápaditých divadelních představení pro děti a jejich dospělé. Hrát by se mělo každý druhý měsíc v neděli odpoledne. Pokud jste s dětmi chodili na filmové Kino po O (na jehož běhu jsme se podíleli), pak vám lze tento plán přiblížit jako divadelní verzi téhož. Pokud se bude dařit, budeme v dalších letech vedle představení pro děti sestavovat i podobný občasný, leč pravidelný a s pečlivostí vybraný program pro dospělé.

Pokud byste chtěli činnost našeho spolku podpořit, staňte se členy Kultury za pade a vstupné na akce budete mít za symbolickou korunu. Členství stojí méně než dvě piva měsíčně (tedy ono „pade“ z názvu) a výsledky vaší podpory jsou přesto vidět. Stačí napsat na pavelkubanik@seznam.cz.

sdílaj

Odkaz na online obsah – www.respekt.cz