04/02/2020

V novém roce jsme zahájili náš program v budově chvalčovského kulturáku. Nechali jsme vyrobit praktikábly, tedy přenosné moduly o velikosti 2 x 1 metr a výšce 25 centimetrů, které umožňují rozčlenit jeviště během různých vystoupení nebo třeba vytvořit stupínek pod bicí během koncertu. Praktikábly jsou uloženy v kulturním domě a využít je může kdokoli, komu by mohly posloužit.

Ze zmíněných praktikáblů jsme vybudovali malé dočasné pódium v malém sále KD a pozvali na ně publicistu Pavla Turka k hudební bilanci minulého roku. Pavel Turek je jedním z mála novinářů, kteří stále mohou psát o hudbě na stránkách kulturní rubriky společenského časopisu – většina kulturních rubrik totiž v posledních letech značně ztenčila redakci a čistě hudebních časopisů nebo webů rovněž není mnoho. Turkovy články v časopisu Respekt se od hudební novinky zpravidla odrazí k popisu širšího fenoménu dnešní doby. A tak i poslechový večer na Chvalčově zdaleka nebyl jen sérií hudebních čísel a klipů, ale poskytnul všem návštěvníkům například vhled do nových sociálních sítí nebo streamovacích poslechových služeb. Vzhledem k tomu, že většině diváků v publiku bylo kolem čtyřicítky, byl to vlastně exkurz do světa jejich dětí bez velkého mentorování.

V únoru zavítá na pódium chvalčovského kulturáku spisovatel Vratislav Kadlec, který naváže na naši šňůru autorských čtení (v minulosti se mohli lidé setkat vy Bystřici nebo na Chvalčově například s Petrem Šabachem, Ivanou Myškovou, Markétou Pilátovou, Milošem Urbanem nebo Jaroslavem Rudišem). Vratislav Kadlec je především uznávaným překladatelem literatury pro děti – za své překlady si již dvakrát odnesl ocenění Zlatá stuha. O svých překladech mimo jiné debatoval před dvěma lety s dětmi na chvalčovské škole v rámci čtenářských klubů. Nyní přijede představit svou knižní prvotinu, povídkovou sbírku Hranice lesa. Vráťa s oblibou sahá po neuvěřitelných situacích, jejichž vyústění ale popisuje naprosto civilně, jakoby se řešil jakýkoli jiný problém všedního dne. Co se tedy stane, když muž nahmatá pod odloupnutou dlaždičkou v koupelně lidskou kůži? Co si počít s manželem, který v mlze ztratil obličej? A jak se úředník srovná s tím, že mu straka odnesla jeho jméno, které si zvyknul odkládat na noční stolek, aby lépe usnul, a nyní mu na jméno nikdo kolem nemůže přijít? Přijďte si poslechnout v pátek 21. 2. od 20:00 do malého sálu chvalčovského kulturáku.

Akce na březen a duben se sice již připravují, ale nejsou ještě natolik usazené, abychom se o nich šířili. Pro ty z vás, kteří mají facebook, postačí připojit se ke skupině Letní kino Chvalčov nebo sledovat profil spolku Kulturák. Zde se dozvíte o všem, co se blíží. Případně si prohlédněte informace o kulturních akcích na stránkách Chvalčova a Bystřice.

sdílaj