05/2019
Ve čtvrtek promítání dokumentu o Baťovi ve staré tovární hale, den na to v poslední květnový pátek pochod na Hostýn s doprovodem výborné Horňácké muziky Petra Mičky jako připomínka úmrtí sběratele Františka Sušila, nyní přípravy na červnový start Letního kina Chvalčov.

Tak lze ve stručnosti popsat start spolku Kulturák. Ačkoli se jedná o spolek s novým názvem, v podstatě se jedná o organizační odnož na Bystřicku již zavedeného Okrašlovacího a zábavního spolku (OZS).  

„Kulturák bude pokračovat v zavedených akcích, které jsme rozjížděli v rámci OZS. Bude také spravovat iniciativu Kultura za pade, kam již třetím rokem přispívají desítky lidí padesátikorunou měsíčně a podporují tak nezvyklé kulturní akce pod Hostýnem. Tím, že nový spolek bude zaměřený úžeji než OZS, bude snad snáze hledat stálé podporovatele, což umožní organizovat výhledově i nákladnější akce,“ říká Pavel Kubaník ze spolku Kulturák.

Baťovské promítání i sušilovský happening byly úzkoprofilové akce, které se ale podle ohlasů vryjí účastníkům do paměti, protože měly obě neopakovatelnou atmosféru. Nyní se ale vše soustředí na třetí sezónu Letního kina Chvalčov. „Připravili jsme program pro 14 večerů a doufáme, že si vybere každý – nabízíme letos celkem velkou porci divácky úspěšných filmů, ale nezapomněli jsme ani na menšinovější kusy. Osobně se velmi těším na sousedskou soutěž ve vaření guláše, kterou doprovodíme projekcí Ecce Homo Homolka (22. 6.), na běh do kina, který pořádáme k populárním Ženám v běhu (5. 7.) nebo na site-specific projekci dokumentu King Skate po bystřických skejtových závodech (13. 7.) Film s námi shlédne i jeden z jeho protagonistů Ivan „Zobák“ Pelikán.“

Letní kino Chvalčov se odehrává uprostřed přírody na louce pod kopcem Kozinec na Chvalčově a v minulých dvou sezónách ho navštívilo již 3000 diváků. „I letos hrajeme každý pátek od 14. 6 do konce prázdnin. Diváci si u nás mohou i postavit stan a přenocovat,“ zve k návštěvě Pavel Kubaník.

sdílaj

Odkaz na online obsah – www.respekt.cz