Letos je to posedmé, kdy se každý pátek od půlky června budete moci vypravit na film na louku pod Kozincem. Na film, ale i za atmosférou, táborákem, na bar, případně na nějaký drobný doprovodný program (k filmům Happy End, Buď chlap!, Kocour v botách, Velké nic, Sestry v sedle, Super Mario Bros. ve filmu a k závěrečným Dětem Nagana). Tento rok naše domovská louka nebude jediným místem, kde budeme promítat. Město Bysřice pod Hostýnem svěřilo našemu spolku také čtyři plánované projekce na nádvoří bystřického zámku. Přijali jsme tuto nabídku z několika důvodů – díky jedinému pořadateli se nebudou filmy opakovat, nesetkají se v jeden den a celý program může být rozmanitější. Navíc jsme se dohodli s lidmi bystřického Sokola a poslední venkovní promítání tohoto roku zorganizujeme na jejich hřišti na závěr sportovního odpoledne. Kromě Chvalčova a Bystřice podpořila letošní promítání také firma StaniOn. Celý program naleznete zde i s odkazy na další informace o filmu.

Filmy opět vybíráme tak, aby se střídaly žánry, země původu, aby své zastoupení měly jak filmy populární, tak filmy okrajové, přesto ale hodné pozornosti. Právě několik takových doporučujeme vaší pozornosti: úvodní Happy End je hodinová filmová hříčka, ve které si tvůrci pohráli s myšlenkou filmu puštěného a vyprávěného pozpátku. Kultovní sci-fi 12 opic je fascinující podívanou i více než čtvrtstoletí po svém vzniku, kdy nás jen pár let dělí od roku 2035, který ve filmu reprezentuje budoucnost stiženou pandemií. Falcon Lake, trochu melancholická letní romance a trochu duchařina o puberťácích na prázdninách u jezera. Obdobný motiv dospívání nalezneme taky v britském Aftersun, který je artovým hitem letošní sezóny. Zveme také na debatu s režisérem Vítem Klusákem, který přijde pod Kozinec uvést svůj dokument Velké nic

Program na srpen zveřejníme v červenci. Budeme rádi, když si k nám zase najdete cestu. Bar otevíráme ve 20 hodin, v sedačkách buďte cca od 21:15 – v případě ostrého slunce se spuštěním projekce chvilku počkáme a zatím vás nakrmíme upoutávkmi. Obvyklá cena půjčovného nás letos poprvé dovedla k ceně vstupenky za rovnou stokorunu, což je ale stále méně než je v kinech obvyklé.

sdílaj