Jeden z nejznámější českých spisovatelů Jaroslav Rudiš přijede číst do Bystřice pod Hostýnem ze svého posledního románu Winterbergova poslední cesta. Na klávesy jeho čtení doprovodí Jiří Hradil, bystřický rodák a člen formací TataBojs, Hrubá Hudba nebo Lesní zvěř. Čtení proběhne ve čtvrtek 3. 11. od 19:30 v prostorách Zámecké konírny v Bytřici pod Hostýnem.

Knihu napsal Rudiš v němčině, český překlad pro Rudišovo domovské nakladatelství Labyrint pořídila rok po německém vydání Michaela Škultéty. Rudiš bere čtenáře na společnou cestu dvou českých emigrantů vlakem po středoevropských bojištích, hřbitovech i za osobními traumaty. Winterbergova poslední cesta je úspěšná nejen v Česku, ale i v německojazyčných zemích, což potvrzuje i to, že knihu následovala „odbočka“ ve formě německy napsané novely Trieste Centrale, ve které vystupují protagonisté předchozího románu.

Bystřickou zastávku moravského miniturné (Vsetín – Bystřice – Olomouc) organizuje místní spolek Kulturák. Hudebník Jiří Hradil je dlouholetým podporovatelem spolku a také jedním z hybatelů Sušil Happeningu, výrazné jarní akce, kterou Kulturák pořádá od roku 2019. O zatím posledním ročníku natočila Česká televize dokument pro cyklus Folklorika (premiéra je plánována na 13. 11.).

„Kulturák se věnuje pořádání neobyčejných akcí a zaplňuje tak chybějící místa na kulturní mapě podhostýnského regionu,“ hodnotí činost spolku Hradil. „Jsem rád, že se můžu do Bystřice vracet nejen za rodinou, ale i za kulturou.“ Vysvětluje také svou spolupráci s Rudišem: „S Járou kamarádíme a spolupracujeme víc něž deset let. Hráli jsme spolu v kapele Kafka band a vymýšlíme různé varianty literárně – hudebních projektů.“

Společné vystupování si už vyzkoušeli s předchozí Rudišovou knihou Český ráj a zajeli s ní i pod Hostýn na pozvání stejných organizátorů.

„Pro mě osobně je ‚Winterberg‘ ohromně vtahující čtení, které hned upoutá nejen postavami a základním nápadem, ale taky rytmem jazyka. Autorské čtení s hudebním doprovodem proto bude srovnatelně hudebním jako literárním zážitkem, na který se moc těším,“ zve na večer Kubaník.

Akci spolku výrazně podpořil také TON, tradiční nábytkářská firma se sídlem v Bystřici: „Jsme nadšení, že spolek Kulturák do našeho regionu mimo jiné aktivně přivádí zajímavé osobnosti české kulturní scény. Že se můžeme společně sejít a užít si, tentokrát v prostorách Konírny, autorské čtení tohoto předního českého spisovatele. Proto jsme se rozhodli akci podpořit a těšíme se na další podobné eventy,“ uvedla Anna Handlová, PR specialistka firmy TON.

sdílaj